Vážení zákazníci, z důvodu přechodu na nový ekonomický systém je momentálně náš e-shop pozastaven. Děkujeme za pochopení.

Jak správně uvařit čočku?

Čočka a jak ji vrátit zpátky na náš jídelní stůl

Vymažte si z hlavy vzpomínku na školní jídelnu a podobu i chuť čočky na kyselo. S nadsázkou můžeme říci, že spousta z nás právě tuto úpravu spojenou s nechutí k čočce.

Dnes už běžně seženete hned několik druhů čočky. Vybírejte ale velmi pečlivě a dejte na kvalitu a ověřené dodavatele. Pokud máte možnost, zajděte do obchodu se zdravými potravinami, překvapí vás nabídka i barevnost. Seženete čočku červenou, hnědou, černou i zelenou, bio čočku, čočku půlenou, loupanou, celou nebo předvařenou.

Mezi nejoblíbenější druhy patří čočka červená a čočka Beluga.

cocka

Čočka je luštěnina a je přirozeně bezlepková.
Čočku nikdy nepodávejte jako přílohu k masu, ani jako zeleninu. Čočka je bílkovina a můžete s ní maso naopak plnohodnotně nahradit. Střídejte různé druhy a přidejte další zdraví prospěšné suroviny.

Čočka červená

  • Nemá slupku, tedy nezpůsobuje potíže s nadmutým břichem jako ostatní druhy.
  • Nemá slupku, tedy se nemusí předem namáčet. (Cílem namáčení je, aby změkla slupka a voda se dostala až k zrnu.)
  • Nemá slupku, tedy rozvařením, případně rozmixováním z ní vytvoříte krásně hladkou kaši.

…ale…

  • Nemá slupku, proto se rozváří, smiřte se s tím, pokud chcete ve výsledném pokrmu celá zrnka, vyberte si jinou čočku. Červená čočka je charakteristická svou kašovitou konzistencí. Nepomůže vám ani pomalé a šetrné vaření.

Kam s červenou čočkou?

  • K zahuštění omáček, místo jíšky, například do guláše, přihoďte hrst čočky a nechte zvolna rozvařit.
  • Na slané pomazánky, samotné, nebo jako doplněk.
  • Do salátů, teplých i studených.
  • K pečené zelenině jako příloha.
  • Uvařte z ní polévku. Nebo přihoďte jako zavářku do polévky.
  • Použijte k výrobě různých slaných placek, smíchejte s vajíčkem nebo strouhaným sýrem, dochuťte a opečte na pánvi.

vareni-cervene-cocky

 

Základní příprava červené čočky

  1. Čočku propláchněte pod tekoucí vodou.
  2. Přesuňte do hrnce a zalijte čistou studenou vodou. Čočka se vaří v poměru 1: necelým 2 (1:1,75). Nesolte a přiveďte k varu.
  3. Nechte vařit 5 minut, pak vypněte, překryjte poklicí a nechte ještě dalších 10 minut odpočívat a počkejte až se vstřebá voda.Případně pokračujte ve vaření na mírnou teplotu, celkem 10, max. 15 minut do měkké kašovité konzistence.


Jak je to se solí při vaření luštěnin?
Luštěniny se solí až po uvaření jinak by kvůli přítomnosti slupky nezměkly. Je dobré si na toto pravidlo zvyknout, pokud vaříte různé druhy luštěnin.
Červená čočka slupku nemá, můžete ji klidně osolit hned na začátku vaření, nebo v jeho průběhu.

čočka-beluga 

Čočka Beluga

V podstatě pro ni platí stejné informace i pravidla jako pro čočku červenou, nemá slupku, tedy nenadýmá a nemusí se namáčet předem.
Má drobnější zrnka a jemně oříškovou chuť, svou černou barvou dodává jídlu nádech exotiky.
Obsahuje vlákninu, minerály a díky barvě také antioxidanty.
Oproti čočce červené se tolik nerozváří na kaši, ale udrží si svůj tvar.
Co se týká přípravy, platí pro ni v podstatě stejná pravidla jako pro čočku červenou.

 

Základní příprava čočky Beluga

  1. Čočku propláchněte, zalijte čistou studenou vodou a přiveďte k varu.
  2. Beluga čočku vařte na mírné teplotě zhruba 20-25 minut do změknutí.

Abyste udrželi její výraznou tmavou barvu, použijte co nejmenší množství vody. Postačí, aby voda sahala těsně nad okraj čočky. Vodu pak průběžně dolévejte. Pozor, vodu přilévejte horkou, jinak zpomalíte změknutí.


TIP navíc k přípravě čočky

Čočku a obecně všechny luštěniny při vaření příliš nemíchejte, jinak přispějete k rychlejší ztrátě jejich tvaru.