Jáhly musíte před vařením vždy spařit horkou vodou, čím víc vody, tím líp. Postup klidně několikrát opakujte. Na samotné vaření použijte novou vodu. Jáhly se vaří v poměru 1:2 – 2,5 (jeden díl jáhel a dva až dva půl dílů vody).
Platí pravidlo, čím více vody použijete, tím kašovitější a lepivější jáhly budou. Pokud chcete jáhly jako přílohu, použijte pouze 2 díly vody. Pokud chcete těsto na výrobu noků, knedlíků, placek nebo jiných i sladkých kašovitých pokrmů, použijte klidně 3-4 díly vody.
Vařte na mírnou teplotu asi 20 minut, případnou pěnu na povrchu seberte a nemíchejte, počkejte až se všechna tekutina vstřebá.
Mezi tradiční pokrmy z jáhel patří například jahelný ovocný nákyp, jahelník (můžete jej připravit sladký i slaný), jahelné kaše, jahelné noky a knedlíky, jahelné rizoto a další.
Pokud se chystáte připravovat jáhly nasladko, použijte k jejich uvaření místo vody mléko, nebo rostlinný nápoj. Jejich chuť bude jemnější a přirozeně nasládlá.
Jáhly a recepty z nich patřily v dobách našich babiček k velmi častým a nyní se postupně vrací do jídelníčků moderních domácností, které dbají na zdravou a pestrou stravu.