Umeocet patří do skupiny ochucovadel. Tekutina s ovocnou vůní červené barvy a příjemnou slanokyselou chutí. Okyselí a osolí zároveň, obsahuje až 20 % soli.
Používáním umeoctu můžete snadno snížit příjem soli. Zkuste například méně osolit polévku, a dochuťte umeoctem na talíři. Zvýrazní chuť pokrmu a dodá svěžest a lehkost.
Tradiční japonská specialita, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě švestiček umeboshi. Umeboshi pomáhají při trávení těžko stravitelných jídel, celkově pomáhají aktivovat metabolismus a fungují i jako povzbuzovací prostředek. Podobně pak funguje i umeocet.
Umeocet vzniká při fermentaci švestiček umeboshi. Nasolené švestičky se suší na slunci, pak se nechají kvasit ve slaném nálevu. Do nálevu se přidávají shizo listy, které mají konzervační funkci a tekutinu zbarví červena.
Jak používat umeocet?
- K ochucení omáček a polévek jako koprovka, kulajda, čočka na kyselo.
- K přípravě zálivek a dresinků na salát, funguje dobře v kombinaci s jogurtem a medem, hořčicí, anebo pomerančovou šťávou.
- K přípravě dipů a marinád na maso a zeleninu, k následnému pečení, grilování, zapékání.
- Použít jej můžete při přípravě domácí kvašené zeleniny (pickles).
- Můžete jej použít i k přípravě osvěžujícího nápoje, postačí jedna lžička umeocta do sklenice vody. Oceníte především v horkých a dusných letních dnech.
Nejvíce vynikne a zachová si více prospěšných látek při použití zastudena, p okud jej používáte v teplé kuchyni, přidávejte jej až nakonec.
Naturálek zdravá výživa pro vás.