Jak použít umeocet?

Umeocet patří do skupiny ochucovadel. Tekutina s ovocnou vůní červené barvy a příjemnou slanokyselou chutí. Okyselí a osolí zároveň, obsahuje až 20 % soli.

Používáním umeoctu můžete snadno snížit příjem soli. Zkuste například méně osolit polévku, a dochuťte umeoctem na talíři. Zvýrazní chuť pokrmu a dodá svěžest a lehkost. 

umeocet1 (1)

Tradiční japonská specialita, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě švestiček umeboshi. Umeboshi pomáhají při trávení těžko stravitelných jídel, celkově pomáhají aktivovat metabolismus a fungují i jako povzbuzovací prostředek. Podobně pak funguje i umeocet.

Umeocet vzniká při fermentaci švestiček umeboshi. Nasolené švestičky se suší na slunci, pak se nechají kvasit ve slaném nálevu. Do nálevu se přidávají shizo listy, které mají konzervační funkci a tekutinu zbarví červena.

Jak používat umeocet?

  • K ochucení omáček a polévek jako koprovka, kulajda, čočka na kyselo.
  • přípravě zálivek a dresinků na salát, funguje dobře v kombinaci s jogurtem a medem, hořčicí, anebo pomerančovou šťávou.
  • K přípravě dipů a marinád na maso a zeleninu, k následnému pečení, grilování, zapékání.
  • Použít jej můžete při přípravě domácí kvašené zeleniny (pickles).
  • Můžete jej použít i k přípravě osvěžujícího nápoje, postačí jedna lžička umeocta do sklenice vody. Oceníte především v horkých a dusných letních dnech.

Nejvíce vynikne a zachová si více prospěšných látek při použití zastudena, p okud jej používáte v teplé kuchyni, přidávejte jej až nakonec.

Naturálek zdravá výživa pro vás.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení