Jak použít lahůdkové droždí?
Jeden z nejoblíbenějších pomocníků v kuchyni, dochutí každé jídlo. Má příjemnou sladkokyselou chuť, lehce oříškovou. Když zkusíte trochu na lžičku, připomíná chuť parmezánu. Skvělý pomocník ke zvýraznění chuti mnoha jídel.
Obsahuje navíc kvalitní bílkoviny a vitamíny především skupiny B, minerální látky a stopové prvky. Lahůdkové droždí se někdy nazývá „tebi“, francouzské droždí, občas ho najdete pod názvem pochoutkové droždí. Jedná se o droždí deaktivované, tedy nekyne. Slouží opravdu pouze jako dochucovadlo, ale váže na sebe vodu, tedy jej můžete použít i jako zahušťovadlo.
Vybrat si můžete ze dvou verzí, základní a droždí se sladem.
Lahůdkové droždí standard má světlejší barvu, jemnější konzistenci a chuť, a je bezlepkové.
Droždí se sladem je více výrazné, má výraznější chuť, chutná více praženě a obsahuje lepek. Bývá hrubší konzistence, má formu vloček, je tmavší.
Jak použít lahůdkové droždí?
- Přidávejte do rizota a všech směsí z jedné pánve
- Do polévky, omáčky,
- k luštěninám a teplé zelenině dušené nebo pečené
- do zapékaných pokrmů
- do pomazánek
- k masu, například i do strouhanky při obalování řízků, do karbanátků
- do těsta na bramboráky a jiných placek
- k těstovinám
- do salátů
- klidně na chleba s tvarohem
Lahůdkové droždí si oblíbíte, a to i když běžné droždí nemůžete ani cítit.
Jak se vyrábí lahůdkové droždí?
Na substrátu bohatém na cukry (např. melasa) se nechají několik dnů pomnožit kvasinky. Směs se suší do podoby jemných vloček, při sušení se zahřívá na teplotu lehce nad 40 stupňů, aby se deaktivovalo droždí.
Pozor na lepek - lahůdkové droždí je bezlepkové, obsahuje méně než 5 mg lepku na 1 kg. Droždí se sladem obsahuje lepek, neboť se vyrábí především z ječmene.
Jak dávkovat lahůdkové droždí?
Použijte asi 1-2 lžíce na 4 porce jídla. Ideálně si ale množství vyzkoušejte, pokud použijete víc, můžete v jídle cítit chuť droždí.
Co je chuť UMAMI
Umami neboli pátá chuť. Obsahují ji například miso, shoyu, tamari a právě lahůdkové droždí. Známe čtyři chutě – sladkou, slanou, kyselou a hořkou. Pátá chuť se někdy nazývá lahodnou, masitou a má schopnost zvýrazňovat ostatní chutě.
Způsobuje ji kyselina glutamová, je to běžně se vyskytující aminokyselina, která je obsažena hlavně ve fermentovaných a zrajících produktech. Např. zrající sýr, víno, sójová omáčka, ale rajčata nebo houby. Přírodní kyselina glutamová se vyskytuje v lidském těle a je důležitá pro správné fungování těla.
Nepleťte s glutamátem sodným (E621), který se vyrábí průmyslově a používá se jako dochucovadlo.
Článek pro vás připravil váš Naturálek zdravá výživa, e-shop a kamenná prodejna.