Jak na pečení se sirupy

Mohou se k pečení používat sirupy?

Pokud se chystáte na pečení a rádi byste nahradili cukr některým z nabízených sirupů, což je rozhodně lepší varianta, pak Vám přinášíme pár rad na co si dát POZOR.

Pozor na konzistenci. Cukr je sypká surovina, sirup tekutá. Tedy pokud nahrazujete cukr sirupem, musíte snížit množství tekutých surovin anebo zvýšit množství sypkých. Pozor, jedná se jen o malé množství, ale v některých receptech vám i malé množství jiného poměru surovin může rozhodit výsledný efekt. Vždy odebírejte poměrnou část všech tekutých surovin nikdy ne jenom část jedné suroviny, každá surovina má svoji funkci.

Sirupy se dají výborně rozmíchat.

Pozor, každý sirup má jinou sladivost, nejen narozdíl od cukru, ale i druhy sirupů mezi sebou. Je dobré o sirupech něco vědět a mít je ochutnané, případně vyzkoušené. Množství přizpůsobte požadované výsledné sladkosti.

Jednotlivé sirupy mají také svoji chuť. Myslete na to při vaření či pečení - datlový, agávový, kokosový, kukuřičný, rýžový, javorový sirup a další.

Stejně tak můžete použít pouze malé množství sirupu do těsta a dosladit například rozinkami. Sirupem můžete také přelít výsledný pokr, pokud se vám zdá málo sladký. Je tedy lepší do těsta dávat vždy raději méně.

Může se vám také stát, že výsledné těsto je velmi řídké (díky obsaženým enzymům), pozor například u sladěnky, kde je tento efekt výrazný. Zřídnutí těsta předejdete krátkým povařením sirupu před použitím. Například u omáčky, nejprve přislaďte, chvíli povařte a pak teprve zahušťujte. 

Sirupy v naší nabídce naleznete zde...