Domácí nakličování - Jak klíčit?

Proč začít s klíčením?

  • Klíčky jsou rychlým levným a snadno dostupným zdrojem vitamínů, které můžete konzumovat celoročně. Především v zimě mohou být lepší variantou než okurky a rajčata pěstovaná ve španělských sklenících.
  • Pokud klíčíte z kvalitních semínek ideálně v BIO kvalitě, máte jistotu nejvyšší kvality.
  • Klíčky dávají našemu tělu energii, posilují imunitu, svým způsobem i psychiku.
  • Klíčky skvěle chutnají, jsou svěží, křupavé, lehké, šťavnaté, některé lehce ostré.
  • V momentě, kdy rostlina začíná klíčit, přesouvá veškeré živiny do klíčku a následně mladé rostlinky. Celá mladá rostlinka je velkou zásobárnou vitamínů, minerálů, bílkovin a enzymů, chlorofilu, který regeneruje a čistí.

Co s klíčky?

Každá rostlinka má jinou chuť, některé jsou výraznější, některé neutrální a některé chutnají téměř jako plody, například ředkvičky. Klíčky jsou velmi chutné sami o sobě, dejte si je na chleba, přidejte hrst ke každému jídlu na talíř, posypte s nimi hustou polévku, ozdobte salát, přibalte do svačiny. Jsou křupavé a šťavnaté.

Pro někoho mohou být naklíčené rostliny hůře stravitelné, pak je zkuste tepelně upravit. Pozor! velmi šetrně a krátce, ať nezničíte všechny prospěšné látky. 
Naklíčené obilí můžete přidat do pečení pečiva, ale i do karbanátků a jiných směsí.

kam-s-klicky


Co klíčit?

Ideálně vybírejte semínka přímo určená ke klíčení, nejsou broušená, loupaná, ani chemicky ošetřená, vybírejte biokvalitu.
Pro začátečníky jsou nejvhodnější fazole mungo, klíčí velmi rychle, už za dva dny je můžete ochutnávat.


Luštěniny: fazole mungo, čočka červená, čočka zelená, cizrna, adzuki fazole
Obiloviny: žito, pšenice, ječmen, oves
Další: hořčice, vojtěška, řeřicha, ředkvička, rukola, brokolice, alfaalfa, slunečnice, a dlaší.

V čem klíčit?

Velmi oblíbené jsou nakličovací misky. Můžete si vybrat jednopatrové anebo vícepatrové. Pro drobnější semínka se hodí nakličovací sklenice, která je i krásným estetickým doplňkem.


Jak klíčit v nakličovacích miskách?

  • Semena namočte ve dvojnásobku vody na několik hodin, aby se aktivovala a nabobtnala. U menších semen postačí 3-5 hodin, větší nechte namáčet alespoň 8 hodin. Nenechávejte na přímém slunci, stačí polostín, při pokojové teplotě.
  • Pak semínka řádně propláchněte pod tekoucí vodou. Přesuňte na nakličovací misku a rozhrňte po celé ploše. Semínka by měla být maximálně v jedné vrstvě. Misku umístěte kdekoliv na světlo. 
  • Semínka proplachujte 2x denně (i vícekrát), vymyjte misku a znovu naplňte čistou vodou. 
  • Naklíčená semínka můžete jíst už třetí den (podle druhu a velikosti semen), malé rostlinky zhruba za 6-8 dnů.
  • Semínka jsou nejlepší čerstvá, ale v lednici vám vydrží i 3 dny


Jednoduché jednopatrové misky jsou ideální ke klíčení malého množství, každých pár dnů.

Vícepatrovou použijte pro větší množství semínek. Můžete klíčit v každém patře jiný druh, případně klíčit postupně s odstupem pár dnů, zajistíte si tak nepřetržitý přísun čerstvých klíčků.

co-klicit


Jak klíčit ve sklenici?

  • Semena namočte přímo ve sklenici. Nechte je pár hodin, aby se zaktivovala a nabobtnala.
  • Pak vodu slijte a postavte na odkapávací stojan dnem vzhůru. Sklenice má cedníkové víčko, přebytečná voda snadno vyteče ven do zachytávači misky, zároveň mají semínka dostatek vzduchu.
  • Semínka proplachujte 2x denně (pokud máte čas i vícekrát). 
  • Většina semínek začíná klíčit už druhý den a podle druhu semínek pokračujte v klíčení 3-7 dnů. 
  • Pro klíčení ve sklenici se hodí drobnější semínka a obiloviny (brokolice, ředkvička, quinoa, vojtěška, případně drobné klíčící směsi).

Na co si dát při klíčení pozor?

Semínka musíte řádně a pravidelně proplachovat. Pravidelným omytím zamezíte hnilobě a růstu plísní. Proplachujte klidně i vícekrát denně. Především v teplých měsících až 3-4x.

Semínka nechte klíčit při pokojové teplotě, nemusí být nezbytně na světlém místě, stačí polostín, určitě je nevystavujte přímému slunci. 

 

jak-klicit