Co jsou jáhly?

Jak prospěšné jsou jáhly pro vaše tělo?

Jáhly patří k tradičním českým potravinám, jsou přirozeně bezlepkové a velmi chutné. Můžete z nich připravit sladká i slaná jídla – koláče, nákypy, kaši, nejznámější je jahelník, který můžete připravit na několik způsobů.

Jáhly patří mezi obiloviny a vznikají odstraněním slupky z prosa. Jsou to drobné jasně žluté kuličky. Proso bylo jednou z hlavních obilovin Slovanů, kteří z něj vařili kaše, polévky a různé placky.

Jahly účinky

Jáhly jsou zdrojem železa a fosforu, obsahují také hořčík a mangan, křemík a vitamíny skupiny B. Jsou také zdrojem prospěšných nenasycených mastných kyselin a obsahují vlákniny.

jahly_uvareneT1

7 důvodů proč do jídelníčku zařadit jáhly

  • Jáhly jsou přirozeně bezlepkové.
  • Jsou dobře stravitelné.
  • Patří mezi nejméně alergizující potraviny.
  • Jsou výživné, obsahují vlákninu – pomáhají s trávením.
  • Snadno je připravíte.
  • Můžete je upravovat nasladko i naslano.
  • Patří mezi české tradiční potraviny.

Před vařením je vždy nutné jáhly důkladně propláchnout. Pozor si dejte na kvalitu při výběru, jáhly kupujte vždy v prodejnách zdravé výživy. Vybírejte ty jasně žluté s dlouhou dobou expirace. Nikdy neberte před koncem expirace a jáhly, které jsou zašedlé, budou nevalné kvality a s největší pravděpodobností hořké.

Jak jáhly uvařit?

Propláchněte vodou a přiveďte k varu, vařte v poměru 1:2 zhruba 15 minut.
Na kaši použijte 3-4 díly vody.
Pokud chcete jáhly jako přílohu, orestujte je předem nasucho a pak vařte, použijte pouze 1,5 dílu vody.

Jáhly skladujte na tmavém, suchém, spíše chladnějším místě. Pokud je příliš horko, třeba v létě, klidně dejte jáhly do lednice. 

Co připravit z jahel – Jak jíst jáhly?

  • Kaše, placky, rizoto, noky a knedlíky,
  • Příloha nebo kaše jako příloha
  • Koláče sladké i slané
  • Tradiční jahelník
  • Nepečené dezerty, krém a kuličky
  • do polévky

Jáhly seženete také ve formě vloček, instantní kaše a jako přídavek mnoha dalších různých produktů.

 

Náš oblíbený recept z jahel

Máte rádi noky? Zkuste je připravit z jáhel. Jsou chutné, syté a zdravější. Jejich příprava je jednoduchá a rychlá.

Jáhlové noky

jahly_nokyT

250 g jáhel
100 g špaldové mouky
1 šťastné vejce
sůl, pepř

Jáhly uvařte a nechte zchladnout. Přidejte vejce, pepř a mouku. Mouku přidávejte postupně, je možné, že ji všechnu nespotřebujete. Vytvořte husté celistvé těsto.
Z těsta tvořte kuličky, nebo vykrajujte pomocí lžíce noky a rovnou vhazujte do hrnce s vroucí osolenou vodou.
Jakmile noky vyplavou, hned je vytahujte, jinak se vám začnou rozpadat.
Hotové noky polijte trochou olivového oleje, aby se neslepily. Můžete je podávat jako přílohu, nebo nechte noky vychladnout a opečte je na pánvi dokřupava.

TIP!  Jáhlové noky jsou chuťově poměrně neutrální a spíše suché, určitě je podávejte raději s omáčkou, nebojte se ji výrazněji dochutit. Použijte bylinky, koření, nebo pikantní sýr, špenát česnek a smetanu.