Co jsou bezlepkové a přirozeně bezlepkové potraviny

Ať už lepek nesmíte, nebo jej prostě nechcete konzumovat, ideálně si vytvořte seznam potravin, které lepek neobsahují.

bezlepkove5 (1)

Snadněji se budete orientovat v nákupech i plánování jídla. Budete mít přehled, co (ne)smíte, a především co vám chutná. Každý seznam jídla je pak v podstatě individuální záležitost.

Při bezlepkové dietě můžete všechny druhy luštěnincizrnu, čočku, hrách, fazole, sóju, z obilovin rýži, pohanku, quinou, amarant a jáhly a všechny produkty z nich, tedy i mouky, případně další produkty jako křupky, chlebíčky, atp. pozor ale na složení a přidané látky.
V případě dalších produktů jako jsou tyčky, sušenky a různé směsi, vždy dobře čtěte etikety.
Můžete kukuřici, ořechy a semínka, ovoce - i sušené.

Všechny tyto povolené suroviny můžete různě kombinovat, používat je místo klasického pečiva.

Při bezlepkové dietě se naopak vyhněte: obilovinám jako pšenice, žito, ječmen, oves a produktům z nich.

Pozor také na skrytý lepek v v produktech jako je kečup, pudink, sójová omáčka a mnoho dalších.

Všechny bezlepkové potraviny jsou označené, zpravidla logem s přeškrtnutým klasem, pro jednoduchou orientaci.

 bezlepkove7 (1)

Dle legislativy musí být bezlepkové potraviny a alergeny označeny ve složení.

Dle nařízení č. 828/2014 o požadavcích na poskytování informací o nepřítomnosti či sníženém obsahu lepku v potravinách spotřebitelů. Vydala Evropská Komise prováděcí nařízení Komise č. 828/2014 upravující poskytování informací o nepřítomnosti či sníženém obsahu lepku v potravinách spotřebitelům. (Toto nařízení je použitelné od 20. července 2016).

Různé osoby s nesnášenlivostí lepku mohou snášet různě malá množství lepku. Cílem nařízení je proto umožnit nabídku výrobků s různě nízkým obsahem lepku.

BEZ LEPKU

Tvrzení „bez lepku“ lze použít pouze tehdy, neobsahuje-li potravina ve stavu, v němž je prodávána konečnému spotřebiteli, více než 20 mg/kg lepku.

VELMI NÍZKÝ OBSAH LEPKU

Tvrzení „velmi nízký obsah lepku“ lze použít pouze tehdy, pokud u potravin, jež sestávají z jedné nebo více složek vyrobených z pšenice, žita, ječmene, ovsa nebo jejich kříženců, které byly speciálně zpracovány tak, aby v nich byl snížen obsah lepku, nebo tyto složky obsahují, činí obsah lepku v potravině ve stavu, v němž je prodávána konečnému spotřebiteli, nejvýše 100 mg/kg.

"Může obsahovat lepek/stopy lepku" je označení preventivní, jedná se o dobrovolnou informaci, kterou provozovatel poskytuje v rámci odpovědného přístupu.

Zvláštní požadavky na potraviny obsahující oves
Většina osob s nesnášenlivostí lepku může do své stravy oves zařadit. Musí být však sklizen/zpracován tak, aby nedošlo ke kontaminaci pšenicí, žitem, a dalšími potravinami, které lepek obsahují.

Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce https://www.szpi.gov.cz/

 

Rychlé tipy na přípravu bezlepkových surovin

Quinoa – spařte horkou vodou a zvolna povařte pár minut – podrobněji o přípravě quinoy v článku „Jak správně uvařit quinou“.
Na pánvi orestujte zeleninu, přimíchejte quinou, ochuťte solí a pepřem. Stejně můžete quinou posypat ovocem, oříšky, pokapat javorovým sirupem.

bezlepkove4 (1)

Amarant – drobné kuličky, které se vaří asi 25 minut. Má nízký glykemický index, tedy si jej můžete dopřát nasladko, přidejte pokrájené datle, skořici, zakápněte sirupem, nebo pomerančovou šťávou.

bezlepkove1 (1)

Pohanka je tradiční česká surovina – i tu popisujeme v článku „Jak uvařit pohanku“. Skvěle chutná s česnekem, houbami, výraznými bylinami jako je majoránka, smíchat ji můžete i s bramborami, mrkví, cuketou.

bezlepkove3 (1)

Jáhly – patří jako pohanka na český stůl. Chutnají na slano, ale můžete z nich připravit i sladké pokrmy, k těm nejznámějším patří jahelník. Chutnají skvěle se švestkami, jablky, skořící, meruňkami, mandlemi a hruškami.
Jáhly mohou být nahořklé a snadno žluknou, více si přečtěte v článku „Jak se vaří jáhly“.

bezlepkove2 (1)

Ani luštěnin se nemusíte bát, většinu z nich je potřeba předem namočit, následně vařit zvolna v čisté vodě, k vaření přidat mořskou řasu, která zlepšuje stravitelnost luštěnin. Některé luštěniny, jako například červená čočka slupku nemají, proto se nemusí předem namáčet, jsou rychle uvařené a dobře stravitelné.

V sekci recepty najdete mnoho receptů, které obsahují bezlepkové suroviny, načerpejte inspiraci

 

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení