Co je umeboshi?

Umeboshi, česky umeboši, lidově umeboška, patří k tradičním japonským produktům. Vyrábí se ze švestek nakládaných v mořské soli s listy Shiso. Jsou velmi slané a vhodné jako příležitostná pochoutka nebo k dochucení pokrmů.

Umeboshi mají šťavnatou, velmi silnou kysele-slanou až pikantní chuť. Na dochucení pokrmů jich postačí málo, ale dodají exotickou chuť.

 

umeboshi1 (1) 

Jak užívat švestičky Umeboshi?

  • Nejčastěji se přidávají do salátů.
  • Připravují se z nich i dresinky a zálivky na salát.
  • Často je najdete v makrobiotických receptech.
  • Dobře ladí s neutrální chutí rýže a pokrmy s rýží.
  • Jsou vhodné i jako příležitostná pochoutka. Nechte volně rozplynut v ústech.

Proč jíst umeboshi?

Obsahují vysoké množství vitamínu C, vápníku, draslíku a železa. Při fermentaci navíc dochází k tvorbě enzymů. Díky zásaditým minerálům a přítomnosti kyselině citrónové jejich konzumace pomáhá k normálnímu fungování trávení, harmonizují po přejedení i stresu. Stačí malý kousek švestičky, nechte rozplynout v ústech. Zařaďte je jako součást přírodní domácí lékárničky na doma i na cesty.

Jak se vznikají umeboshi?

Švestičky jsou peckovité plody stromu ume. Plody připomínají spíše meruňky. Švestičky se sklízejí na jaře, ihned se nasolí a několik dní suší na slunci. Téměř suché se naloží do slaného nálevu a nechají kvasit. Červenou barvu jim dodávají listu shiso. Tekutina, která se při kvašení uvolňuje je umeocet. Neplést s klasickým octem, se kterým kromě shody slova nemá vůbec nic společného.

Naturálek zdravá výživa e-shop Pardubice. 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení