Umeboshi, česky umeboši, lidově umeboška, patří k tradičním japonským produktům. Vyrábí se ze švestek nakládaných v mořské soli s listy Shiso. Jsou velmi slané a vhodné jako příležitostná pochoutka nebo k dochucení pokrmů.
Umeboshi mají šťavnatou, velmi silnou kysele-slanou až pikantní chuť. Na dochucení pokrmů jich postačí málo, ale dodají exotickou chuť.
Jak užívat švestičky Umeboshi?
- Nejčastěji se přidávají do salátů.
- Připravují se z nich i dresinky a zálivky na salát.
- Často je najdete v makrobiotických receptech.
- Dobře ladí s neutrální chutí rýže a pokrmy s rýží.
- Jsou vhodné i jako příležitostná pochoutka. Nechte volně rozplynut v ústech.
Proč jíst umeboshi?
Obsahují vysoké množství vitamínu C, vápníku, draslíku a železa. Při fermentaci navíc dochází k tvorbě enzymů. Díky zásaditým minerálům a přítomnosti kyselině citrónové jejich konzumace pomáhá k normálnímu fungování trávení, harmonizují po přejedení i stresu. Stačí malý kousek švestičky, nechte rozplynout v ústech. Zařaďte je jako součást přírodní domácí lékárničky na doma i na cesty.
Jak se vznikají umeboshi?
Švestičky jsou peckovité plody stromu ume. Plody připomínají spíše meruňky. Švestičky se sklízejí na jaře, ihned se nasolí a několik dní suší na slunci. Téměř suché se naloží do slaného nálevu a nechají kvasit. Červenou barvu jim dodávají listu shiso. Tekutina, která se při kvašení uvolňuje je umeocet. Neplést s klasickým octem, se kterým kromě shody slova nemá vůbec nic společného.
Naturálek zdravá výživa e-shop Pardubice.