Quinoa je velmi nenápadná, avšak nutričně bohatá surovina, často označovaná dokonce za superpotravinu. Je zdravou rostlinnou alternativou k masovým a jiným živočišným zdrojům bílkovin, které obsahují spousty nasycených tuků.
Quinoa účinky
- Díky obsahu téměř všech aminokyselin patří k velmi kvalitním rostlinným zdrojům bílkovin.
- Obsahuje také vitamíny a minerály, především vitamíny skupiny B, ale i vitamín C a E, dále vápník, hořčík, železo, kyselinu listovou, zinek a další.
- Neobsahuje lepek, patří k přirozeně bezlepkovým potravinám.
- Má vysoký obsah vlákniny rozpustné i nerozpustné, tedy přispívá k dobrému trávení.
Obsahuje nízké množství tuku, tedy je vhodná i při hubnutí, hodí se do dietních a fitness receptů, k odlehčení jídelníčku.
Quinoa neboli Merlík čilský pochází z Jižní Ameriky, její drobná zrníčka jsou nejčastěji světlé barvy, můžete ji najít i pod názvem quinoa bílá. Vybrat si ale můžete i quinou červenou nebo quinou černou. Její barvy jsou opravdu výrazné a skvěle rozsvítí výsledný pokrm.
Quinoa je tzv. pseudoobilovina, ale běžně ji najdete mezi obilovinami. Sehnat ji můžete i ve formě vloček, instantních kaší, jako pufovaná zrníčka, bývá součástí cereálních směsí, křehkých chlebíčků a dalších potravin zdravé výživy.
Quinou pěstovali již staří Inkové, proto je také nazývána jako zlato inků. V doslovém překladu quinoa znamená matka zrn a mezi superpotraviny se dostala mimo jiné díky své vysoké kvalitě živin a schopnosti nasytit. Používá se i jako pokrm pro astronauty
6 důvodů, proč jíst quinou
- Obsahuje kompletní bílkoviny (všech 9 esenciálních aminokyselin).
- Má více bílkovin než hnědá rýže.
- Je přirozeně bezlepková, hodí se i k odlehčení jídelníčku.
- Při vaření až 3x zvětší svůj objem.
- Má velmi široké použití, hodí se do slaných i sladkých jídel.
- Je velmi chutná.
Quinou můžete použít všude tam, kde byste jinak volili rýži, nebo kuskus.
Jaký je rozdíl mezi bílou a červenou, černou quinoou?
Bílá quinoa – je nejběžnější. Je nejrychleji uvařená, snadno se rozvaří. Má jemnější chuť. Červená a černá jsou po uvaření křupavější, lépe drží tvar. Jsou chuťově malinko výraznější. Všechny barevné varanty mají v podstatě stejné nutriční hodnoty. Barevné druhy určitě vyzkoušejte, k zelenině bude ladit quinoa červená, k lososovi zase černá. Vašim jídlům dáte snadno nádech exotiky a luxusu.
Jak quinou vařit?
Quinoa se vaří podobně jako rýže, v poměru 1:2.
Quinou před vařením dobře propláchněte, případně zalijte vodou a nechte 30 minut, pak vodu slijte a quinou uvařte. Vaří se zhruba 15 minut, před koncem varu ochutnávejte, bílá quinoa potřebuje méně času. Quinoa varem praskne a ve vodě je viditelný oddělený klíček.
Uvařená quinoa by měla být nadýchaná, křupavá, pevná na skus a nelepí.
Uvařená vydrží v lednici až 3 dny v uzavřené nádobě.
Nenechte se zmást drobnou velikostí quinoy, při vaření zvětší až 3x svůj objem. Počítejte, že z jednoho hrnku suché quinoy získáte uvařením asi 3,5 hrnku, tedy zhruba tři porce quinoy.
Quinoa obsahuje velké množství saponinů, které způsobují hořkost, proto nezapomínejte vždy před vařením propláchnout.
Použití quinoy - jak jíst quinou?
- Quinou můžete použít jako běžnou přílohu, k masu, zelenině, hodí se i k omáčkám.
- Skvěle ladí k salátům, je svěží, zároveň ale pomáhá pocitu nasycení.
- Hodí se i do sladkých pokrmů, připravte si kaši z quinoy, přidejte do těsta, rozmixujte do krémů, upečte sušenky, přidejte do domácí granoly
- Použijte ji k zapečení, do nákypů, jako zavářku do polévky i do sekané.
Quinoa má relativně neutrální chuť, nebojte se ji proto kombinovat s chuťově výrazným ovocem a zeleninou, přidejte bylinky nebo koření. Quinou také můžete vařit ve vývaru. Pro přípravu sladkých jídel ji uvařte v rostlinném mléce.
Quinou skladujte v uzavřeném sáčku nebo nádobě v suchu a teple. Uvařená vám vydrží v lednici 3 dny, uvařenou porci můžete také zamrazit.
Recept z quinoy
Pizza z quinoy
Na těsto:
160 g quinoy (bílé)
půl lžičky soli
půl lžičky kypřícího prášku bez fosfátu
vodu na uvaření quinoy
olivový olej
Quinou uvařte podle návodu – nezapomeňte propláchnout klidně i opakovaně. Po uvaření vložte do mixéru, přidejte sůl, kypřící prášek, cca 50 ml vody a rozmixujte.
Plech vyložte pečícím papírem a lehce potřete olejem, rozetřete směs. Vrstva by měla být zhruba 4 mm vysoká.
Pečte na 220 °C cca 15 minut. Korpus opatrně obraťte a pečte i z druhé strany asi 5 minut. (K otáčení si vezměte nejlépe druhý plech, přiklopte a přetočte.) Pizzu hlídejte, aby se nespálila.
Po 5. minutách vyjměte z trouby a ozdobte podle chuti. Naposledy vložte do trouby a pečte dalších 5 – 10 minut. Čas přizpůsobte zvoleným surovinám a jak je chcete mít opečené.