Co je pohanka?
Pohanka patří mezi naše tradiční suroviny, v dobách dřívějších se konzumovala běžně, podobně jako jáhly. Pohanku si buď zamilujete, nebo si k ní hledáte cestu, přes další její produkty.
Pohanku rozeznáte už podle barvy. Pokud má barvu světlou (světle zelenou), znamená to, že prošla mechanickým loupáním. Takovou pohanku stačí propláchnout teplou vodou a uvařit. Pokud má barvu tmavší (tmavě hnědou) a je cítit kouřem, znamená to, že prošla při loupání vysokým teplem, kdy se ničí cenné látky běžně obsažené v pohance a může mít lehce pozměněnou chuť. Takovou pohanku propláchněte hned několikrát. Pokud můžete, určitě si vyberte tu světlou, je chutnější.
Pohanka je přirozeně bezlepková pseudoobilovina s lehce oříškovou chutí. Díky obsahu rutinu se doporučuje její konzumace především starším lidem, rutin má příznivý vliv na pružnost cév. Dále obsahuje měď, selen, mangan a hořčík, vitamíny B, E, C. Konzumace pohanky přispívá normální funkci dýchacího systému a normální činnosti kardiovaskulárního systému.
Nejčastěji seženete pohankové kroupy a pohankovou lámanku. Použití je univerzální, hodí se na sladko i na slano. Pohankové kroupy se nejvíce hodí jako příloha, i po uvaření krásně drží konzistenci oddělených zrnek.
Použití pohanky – jak jíst pohanku?
- Jako přílohu, všude tam kde dáváte rýži nebo bulgur.
- Skvěle se hodí jako náplň – do plněných paprik, rajčat
- K zapečení, do tradičního houbového kuby a do jídel z jedné pánve
- Do polévky – do bramboračky, kulajdy i do rajské polévky
- Na salát
- Upečte z ní placky a chleba
- Na sladký nákyp s ovocem a ořechy
- Na kaši
Příprava pohanky
Pohankové kroupy vařte v poměru 1:1,5 (max 2 díly) cca 10-15 minut. Pohankovou lámanku stačí vařit zhruba 3-4 minuty. Více o přípravě pohanky si přečtěte v našem článku "Jak uvařit pohanku"
V prodejnách zdravé výživy si můžete vybrat z mnohem širšího sortimentu. Vyzkoušejte například
- Pohankové těstoviny, samotné nebo k zapečení.
- Pohankovou mouku, ta je skvělá například na palačinky a placky všeho druhu. Mouku můžete také přidat do těsta na pečivo nebo chléb.
- Pohankovou krupici použijte na kaši, vařte v poměru 1:5 dílům jakékoliv tekutiny anebo vyberte instantní pohankové kaše, stačí je zalít horkou vodou nebo mlékem.
- Pohankové vločky na kaši nebo domácí granolu.
- Pohankové chipsy a lupínky, pohankový nápoj a další.
Pohanka je velmi univerzální, úžasná a zdraví prospěšná surovina, určitě by neměla chybět na vašem jídelníčku.
Upozornění! Pohanka na světle a vzduchu oxiduje, proto pohanku skladujte raději na tmavém místě.
Pohanka je stále živé zrno, tedy je vhodná k nakličování. Dejte ale pozor, abyste nakličovali pouze tu loupanou mechanicky (světlou).
RECEPT z pohanky
Pohanková kaše s pekanovými ořechy
Snídaně, dezert nebo svačina. Kaši ochuťte, jak jste zvyklí.
1 hrnek pohanky světlé
1 hrnku vody
1 hrnek rostlinného mléka
4 lžíce javorového sirupu
4 lžíce bílého jogurtu
1 lžíce perníkového koření
1/4 hrnku rozinek
1/2 hrnku pekanových ořechů
Postup
Pohanku propláchněte horkou vodou, zalijte hrnkem vody a hrnkem mléka a povařte do zhoustnutí. Odstavte, vmíchejte jogurt, javorový sirup a perníkové koření. Rozdělte do misek a každou kaši posypte ještě rozinkami a pekanovými oříšky.
Dobrou chuť.