Co je pohanka?

Pohanka patří mezi naše tradiční suroviny, v dobách dřívějších se konzumovala běžně, podobně jako jáhly. Pohanku si buď zamilujete, nebo si k ní hledáte cestu, přes další její produkty.

Pohanku rozeznáte už podle barvy. Pokud má barvu světlou (světle zelenou), znamená to, že prošla mechanickým loupáním. Takovou pohanku stačí propláchnout teplou vodou a uvařit. Pokud má barvu tmavší (tmavě hnědou) a je cítit kouřem, znamená to, že prošla při loupání vysokým teplem, kdy se ničí cenné látky běžně obsažené v pohance a může mít lehce pozměněnou chuť. Takovou pohanku propláchněte hned několikrát. Pokud můžete, určitě si vyberte tu světlou, je chutnější.

Pohanka je přirozeně bezlepková pseudoobilovina s lehce oříškovou chutí. Díky obsahu rutinu se doporučuje její konzumace především starším lidem, rutin má příznivý vliv na pružnost cév. Dále obsahuje měď, selen, mangan a hořčík, vitamíny B, E, C. Konzumace pohanky přispívá normální funkci dýchacího systému a normální činnosti kardiovaskulárního systému.

Nejčastěji seženete pohankové kroupy a pohankovou lámanku. Použití je univerzální, hodí se na sladko i na slano. Pohankové kroupy se nejvíce hodí jako příloha, i po uvaření krásně drží konzistenci oddělených zrnek.

pohanka_coje1 (1) 

Použití pohanky – jak jíst pohanku?

  • Jako přílohu, všude tam kde dáváte rýži nebo bulgur.
  • Skvěle se hodí jako náplň – do plněných paprik, rajčat
  • K zapečení, do tradičního houbového kuby a do jídel z jedné pánve
  • Do polévky – do bramboračky, kulajdy i do rajské polévky
  • Na salát
  • Upečte z ní placky a chleba
  • Na sladký nákyp s ovocem a ořechy
  • Na kaši

Příprava pohanky

Pohankové kroupy vařte v poměru 1:1,5 (max 2 díly) cca 10-15 minut. Pohankovou lámanku stačí vařit zhruba 3-4 minuty. Více o přípravě pohanky si přečtěte v našem článku "Jak uvařit pohanku"

 pohanka_coje2 (1) 

V prodejnách zdravé výživy si můžete vybrat z mnohem širšího sortimentu. Vyzkoušejte například

  • Pohankové těstoviny, samotné nebo k zapečení.
  • Pohankovou mouku, ta je skvělá například na palačinky a placky všeho druhu. Mouku můžete také přidat do těsta na pečivo nebo chléb.
  • Pohankovou krupici použijte na kaši, vařte v poměru 1:5 dílům jakékoliv tekutiny anebo vyberte instantní pohankové kaše, stačí je zalít horkou vodou nebo mlékem.
  • Pohankové vločky na kaši nebo domácí granolu.
  • Pohankové chipsy a lupínky, pohankový nápoj a další.

Pohanka je velmi univerzální, úžasná a zdraví prospěšná surovina, určitě by neměla chybět na vašem jídelníčku.

Upozornění! Pohanka na světle a vzduchu oxiduje, proto pohanku skladujte raději na tmavém místě.

Pohanka je stále živé zrno, tedy je vhodná k nakličování. Dejte ale pozor, abyste nakličovali pouze tu loupanou mechanicky (světlou).

 

RECEPT z pohanky

Pohanková kaše s pekanovými ořechy

pohanka_cojerecept (1)

Snídaně, dezert nebo svačina. Kaši ochuťte, jak jste zvyklí.

1 hrnek pohanky světlé
1 hrnku vody
1 hrnek rostlinného mléka
4 lžíce javorového sirupu
4 lžíce bílého jogurtu
1 lžíce perníkového koření
1/4 hrnku rozinek
1/2 hrnku pekanových ořechů 

Postup

Pohanku propláchněte horkou vodou, zalijte hrnkem vody a hrnkem mléka a povařte do zhoustnutí. Odstavte, vmíchejte jogurt, javorový sirup a perníkové koření. Rozdělte do misek a každou kaši posypte ještě rozinkami a pekanovými oříšky.

Dobrou chuť.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení