Co je pohanka?

Pohanka patří mezi naše tradiční suroviny, v dobách dřívějších se konzumovala běžně, podobně jako jáhly. Pohanku si buď zamilujete, nebo si k ní hledáte cestu, přes další její produkty.

Pohanku rozeznáte už podle barvy. Pokud má barvu světlou (světle zelenou), znamená to, že prošla mechanickým loupáním. Takovou pohanku stačí propláchnout teplou vodou a uvařit. Pokud má barvu tmavší (tmavě hnědou) a je cítit kouřem, znamená to, že prošla při loupání vysokým teplem, kdy se ničí cenné látky běžně obsažené v pohance a může mít lehce pozměněnou chuť. Takovou pohanku propláchněte hned několikrát. Pokud můžete, určitě si vyberte tu světlou, je chutnější.

Pohanka je přirozeně bezlepková pseudoobilovina s lehce oříškovou chutí. Díky obsahu rutinu se doporučuje její konzumace především starším lidem, rutin má příznivý vliv na pružnost cév. Dále obsahuje měď, selen, mangan a hořčík, vitamíny B, E, C. Konzumace pohanky přispívá normální funkci dýchacího systému a normální činnosti kardiovaskulárního systému.

Nejčastěji seženete pohankové kroupy a pohankovou lámanku. Použití je univerzální, hodí se na sladko i na slano. Pohankové kroupy se nejvíce hodí jako příloha, i po uvaření krásně drží konzistenci oddělených zrnek.

pohanka_coje1 (1) 

Použití pohanky – jak jíst pohanku?

  • Jako přílohu, všude tam kde dáváte rýži nebo bulgur.
  • Skvěle se hodí jako náplň – do plněných paprik, rajčat
  • K zapečení, do tradičního houbového kuby a do jídel z jedné pánve
  • Do polévky – do bramboračky, kulajdy i do rajské polévky
  • Na salát
  • Upečte z ní placky a chleba
  • Na sladký nákyp s ovocem a ořechy
  • Na kaši

Příprava pohanky

Pohankové kroupy vařte v poměru 1:1,5 (max 2 díly) cca 10-15 minut. Pohankovou lámanku stačí vařit zhruba 3-4 minuty. Více o přípravě pohanky si přečtěte v našem článku "Jak uvařit pohanku"

 pohanka_coje2 (1) 

V prodejnách zdravé výživy si můžete vybrat z mnohem širšího sortimentu. Vyzkoušejte například

  • Pohankové těstoviny, samotné nebo k zapečení.
  • Pohankovou mouku, ta je skvělá například na palačinky a placky všeho druhu. Mouku můžete také přidat do těsta na pečivo nebo chléb.
  • Pohankovou krupici použijte na kaši, vařte v poměru 1:5 dílům jakékoliv tekutiny anebo vyberte instantní pohankové kaše, stačí je zalít horkou vodou nebo mlékem.
  • Pohankové vločky na kaši nebo domácí granolu.
  • Pohankové chipsy a lupínky, pohankový nápoj a další.

Pohanka je velmi univerzální, úžasná a zdraví prospěšná surovina, určitě by neměla chybět na vašem jídelníčku.

Upozornění! Pohanka na světle a vzduchu oxiduje, proto pohanku skladujte raději na tmavém místě.

Pohanka je stále živé zrno, tedy je vhodná k nakličování. Dejte ale pozor, abyste nakličovali pouze tu loupanou mechanicky (světlou).

 

RECEPT z pohanky

Pohanková kaše s pekanovými ořechy

pohanka_cojerecept (1)

Snídaně, dezert nebo svačina. Kaši ochuťte, jak jste zvyklí.

1 hrnek pohanky světlé
1 hrnku vody
1 hrnek rostlinného mléka
4 lžíce javorového sirupu
4 lžíce bílého jogurtu
1 lžíce perníkového koření
1/4 hrnku rozinek
1/2 hrnku pekanových ořechů 

Postup

Pohanku propláchněte horkou vodou, zalijte hrnkem vody a hrnkem mléka a povařte do zhoustnutí. Odstavte, vmíchejte jogurt, javorový sirup a perníkové koření. Rozdělte do misek a každou kaši posypte ještě rozinkami a pekanovými oříšky.

Dobrou chuť.