Co je pektin?
Pektin E440 je zařazen jako želírující látka
Pektiny patří mezi polysacharidy, které se běžně vyskytují v přírodě, především v ovoci, najdete je v jablkách a citrusech. Vyrábí se ze zbytků ovoce, u citrusů je obsažen především v kůře. Setkat se ale můžete i s tzv. amidovaný pektinem, který se získává chemickou reakcí přírodního pektinu.
Použití pektinu
Pektiny se řadí mezi želírující látky, jsou schopné na sebe dobře vázat vodu, čímž vytvářejí gel a upravované potravině tak mění její konzistenci. Fungují jako stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor a pojidlo.
Nejčastěji se používají do marmelád a džemů. Najdete jej ale také v sirupech, želé bonbónech, ale i zmrzlině, jogurtech a používají se při výrobě cukrářských produktů na polevu a želé.
Nejběžněji seženete citrusový pektin a jablečný pektin - ve formě prášku, který je světle žlutý nebo světle šedý, bez vůně a zápachu.
Pektin dávkování
K přípravě džemu nebo marmelády se obvykle používá poměr: na 1 kg ovoce 10 g pektinu.
Pektin účinky
Přirozeným a vysokým zdrojem pektinu je ovoce. Patří k rozpustným druhům vlákniny, váže na sebe vodu a pomáhá zpomalit trávení. Vláknina je nepostradatelná pro lidské tělo pomáhá kontrolovat trávení a udržovat tělesnou hmotnost. Je přirozeně bezlepkový, je vhodný i pro vegany.
Pektin je přirozenou složkou lidské potravy a považuje se za bezpečnou přídatnou látku. Nedoporučuje se jej však konzumovat ve velkém množství.
Pektin v jeho přirozené formě naleznete kromě ovoce (jablka, citrusy, rybíz, broskve…) také v zelenině (mrkev, brambory, rajčata a hrášek), luštěninách, oříšcích.