Co je pektin? použití pektinu

Co je pektin?

Pektin E440 je zařazen jako želírující látka

Pektiny patří mezi polysacharidy, které se běžně vyskytují v přírodě, především v ovoci, najdete je v jablkách a citrusech. Vyrábí se ze zbytků ovoce, u citrusů je obsažen především v kůře. Setkat se ale můžete i s tzv. amidovaný pektinem, který se získává chemickou reakcí přírodního pektinu.

citrusovy-%C3%BAel

Použití pektinu

Pektiny se řadí mezi želírující látky, jsou schopné na sebe dobře vázat vodu, čímž vytvářejí gel a upravované potravině tak mění její konzistenci. Fungují jako stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor a pojidlo.

Nejčastěji se používají do marmelád a džemů. Najdete jej ale také v sirupech, želé bonbónech, ale i zmrzlině, jogurtech a používají se při výrobě cukrářských produktů na polevu a želé. 

Nejběžněji seženete citrusový pektin a jablečný pektin - ve formě prášku, který je světle žlutý nebo světle šedý, bez vůně a zápachu.

Pektin dávkování

K přípravě džemu nebo marmelády se obvykle používá poměr: na 1 kg ovoce 10 g pektinu.

citrusovy-pektin-marmelada

Pektin účinky

Přirozeným a vysokým zdrojem pektinu je ovoce. Patří k rozpustným druhům vlákniny, váže na sebe vodu a pomáhá zpomalit trávení. Vláknina je nepostradatelná pro lidské tělo pomáhá kontrolovat trávení a udržovat tělesnou hmotnost. Je přirozeně bezlepkový, je vhodný i pro vegany.

Pektin je přirozenou složkou lidské potravy a považuje se za bezpečnou přídatnou látku. Nedoporučuje se jej však konzumovat ve velkém množství.

Pektin v jeho přirozené formě naleznete kromě ovoce (jablka, citrusy, rybíz, broskve…) také v zelenině (mrkev, brambory, rajčata a hrášek), luštěninách, oříšcích. 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení