Karob se používá jako náhrada kakaa.
Karob je také alternativou čokolády v biokvalitě.
Karobový prášek se získává z plodů rohovníku obecného a pochází ze Středomoří. Plody jsou dlouhé tmavě hnědé lusky, které se po dozrání suší a melou. Název svatojánský chléb pochází z pověsti o svatém Janu. Setkat se můžete ale i s názvem rohovník nebo chlebovník.
A jak je to s kakaem?
Kakao patří k dlouhodobě oblíbeným surovinám. Obsahuje vysokou koncentraci antioxidantů, je zdrojem hořčíku, železa a obsahuje také chrom, mangan, zinek a měď.
Rozdíl mezi karobem a kakaem?
- Karob je sladší, ten světlejší podstatně více než kakao. Tedy pokud pečete s karobem, můžete snížit množství cukru v receptu.
- Karob obsahuje méně minerálních látek než kakao.
- Obsahuje méně tuku než kakao.
- Neobsahuje kofein
- Karob je vhodný i pro děti, může se použít jako alternativa čokolády.
- Působí dobře na naše trávení.
Pro jedince s citlivějším trávením a špatnou snášenlivostí klasických kakaových bobů může být vhodnou alternativou kakaa a čokolády.
Světlý a tmavý karob rozdíl?
Karob seženete světlý a tmavý, rozdíl je v délce pražení. Tmavý má výraznější chuť a může být malinko více hořký. V prodejnách zdravé výživy seženete oba druhy.
Skladujte v dobře uzavíratelné nádobě.
Jak použít karob?
Používejte všude tam, kde byste jinak použili kakao.
- Na pečení - do těsta na buchty, bábovku, muffiny, cukroví…
- Nepečené dezerty, kuličky, pralinky…
- Do náplní a krémů, sladké pomazánky, na polevu
- Na sladké pomazánky.
- Do cukroví.
- Na kaši
Karob - recept
Karobové kuličky
100 g kešu
50 g sušených meruněk
60 g datlí
40 g loupaného konopného semínka
2 lžíce šťávy z biopomeranče
2 lžíce kokosového oleje a
2 lžíce karobového prášku
Vše rozmixujte dohromady, tvarujte kuličky, obalujte v karobu.