Co je karob?

Karob se používá jako náhrada kakaa.

Karob je také alternativou čokolády v biokvalitě.

Karobový prášek se získává z plodů rohovníku obecného a pochází ze Středomoří. Plody jsou dlouhé tmavě hnědé lusky, které se po dozrání suší a melou. Název svatojánský chléb pochází z pověsti o svatém Janu. Setkat se můžete ale i s názvem rohovník nebo chlebovník.

karob2

 

A jak je to s kakaem?

Kakao patří k dlouhodobě oblíbeným surovinám. Obsahuje vysokou koncentraci antioxidantů, je zdrojem hořčíku, železa a obsahuje také chrom, mangan, zinek a měď. 

Rozdíl mezi karobem a kakaem?

  • Karob je sladší, ten světlejší podstatně více než kakao. Tedy pokud pečete s karobem, můžete snížit množství cukru v receptu.
  • Karob obsahuje méně minerálních látek než kakao.
  • Obsahuje méně tuku než kakao.
  • Neobsahuje kofein
  • Karob je vhodný i pro děti, může se použít jako alternativa čokolády.
  • Působí dobře na naše trávení. 

Pro jedince s citlivějším trávením a špatnou snášenlivostí klasických kakaových bobů může být vhodnou alternativou kakaa a čokolády.

Světlý a tmavý karob rozdíl?

Karob seženete světlý a tmavý, rozdíl je v délce pražení. Tmavý má výraznější chuť a může být malinko více hořký. V prodejnách zdravé výživy seženete oba druhy.

Skladujte v dobře uzavíratelné nádobě. 

Jak použít karob?

Používejte všude tam, kde byste jinak použili kakao.

  • Na pečení - do těsta na buchty, bábovku, muffiny, cukroví…
  • Nepečené dezerty, kuličky, pralinky…
  • Do náplní a krémů, sladké pomazánky, na polevu
  • Na sladké pomazánky.
  • Do cukroví.
  • Na kaši 

karob1

Karob - recept

Karobové kuličky

100 g kešu
50 g sušených meruněk
60 g datlí
40 g loupaného konopného semínka
2 lžíce šťávy z biopomeranče
2 lžíce kokosového oleje a
2 lžíce karobového prášku

Vše rozmixujte dohromady, tvarujte kuličky, obalujte v karobu.