Co je ghí a na co se používá?

Ghí, ghee, neboli přepuštěné máslo vzniká zahřátím másla a odstraněním mléčné složky. Ghí je tedy čistý máselný tuk, plný vitamínů a živin, který mohou používat i lidé s intolerancí na mléčné produkty.

Ghí není u nás žádnou novinkou. Naše babičky jej běžně připravovaly. Ghí má totiž výrazně delší trvanlivost než klasické máslo. V uzavřené sklenici v chladu vydrží i několik měsíců.

Ghí vzniká převařením. Tím se tuk oddělí od mléčných částic a zůstává jen máslo bez laktózy lahodné chuti a zlatavé barvy.

ghi1 (1)

V čem je ghí jedinečné a proč ho používat?

Základem ghí je poctivé máslo, které je dobrým zdrojem vitamínů, především A, D, E, a K, obsahuje i množství mastných kyselin je taktéž přínosné. Všechny tyto látky zůstávají zachovány i v ghí. Kromě nich obsahuje ghí hořčík a železo.  

Největší předností ghí je ale vysoký kouřový bod, to znamená, že ghí můžete použít i při velmi vysokých teplotách, a to až do 250 °C. Nepřipaluje se a nevytváří toxické látky, můžete jej bez obav použít i na smažení.

Ajurvéda věří, že ghí posiluje zdroj životní energie, posiluje trávení.

4 důvody proč používat Ghí?

  • Ghí má dlouho dobu trvanlivosti.
  • Ghí má vyšší bod zakouření, může se použít i na smažení.
  • Ghí je vhodné i pro osoby s intolerancí na laktózu.
  • Ghí používejte jako náhradu jakéhokoliv tuku, nepřepaluje se, tedy je vhodné i k pečení a smažení.

Jak používat ghí?

  • Ghí použijte na vaření, pečení a smažení stejně jako olej nebo máslo.
  • Hodí se ke zjemnění pomazánek, polévek, omáček, směsí, teplé zelenině.
  • Přidat ho můžete i do ovocného smoothie, nebo třeba do kávy.
  • Můžete jej použít k namazání na chleba nebo opečený toust.
  • Lžičku do sladké obilné kaše, sladkého pečení, nebo krémů.

Jemná chuť ghí vylepší každé jídlo

Ghí můžete použít i zevně, hodí se na drobná poranění kůže, popáleniny a k hydrataci.

  ghi2 (1)

Jak si připravit ghí doma?

Příprava ghí poměrně snadná a rychlá. Máslo rozpusťte v kastrolu a na mírném plamenu ho nechte pobublávat. Vysráženou bílkovinu na povrchu trpělivě sbírejte a po zhruba 10–15 minutách, kdy máslo přestane prskat a získá zlatou barvu, ho přeceďte přes plátno do sklenice. Tak odstraníte poslední zbytky bílkoviny, zůstane jen čistý zlatý tuk. Při celém procesu hlídejte, aby se máslo nepřipálilo.

 Naturálek zdravá výživa - kamenná prodejna Pardubice a e-shop.