Bulgur jsou nasekaná předvařená pšeničná zrna. Snadno se připravuje a jeho použití je velmi podobné jako u rýže.
K jeho výrobě se používají různé druhy pšenice, nejčastěji tvrdozrnná, ale vyrábět se může například i z pšenice špaldy.
Zrna pšenice se nejprve očistí a předvaří, následně se usuší a nadrtí. Díky tomuto postupu přípravy má bulgur dlouhou trvanlivost a zároveň je velmi rychle uvařený. Drtí se celá zrna včetně klíčku a otrub, řadí se tedy mezi celozrnné obilniny.
Obsahuje vlákninu, vitamíny (především skupiny B) a minerály (hořčík, železo, kyselinu listovou).
Bulgur použijte jednoduše všude, kde byste jinak použili rýži. Běžně se používá v zemích blízkého a středního výhodu, možná jste již ochutnali jídla jako tabbouleh nebo pilaf, kde je bulgur základní surovinou.
bulgur světlý
Příprava bulguru
Příprava bulguru závisí na hrubosti bulguru. Jemně nadrcená zrna propláchněte a vařte pár minut v osolené vodě, pak přiklopte pokličkou a nechte dojít. Načechrejte vidličkou a ochutnejte. Uvařený bulgur by neměl lepit a měl by být krásně kyprý.
Hrubší zrna vařte o něco déle, stejně si dejte pozor u různých druhů bulguru. Do salátu a jako přílohu vařte bulgur kratší dobu, na kaši vařte klidně až 15 minut.
Použití bulguru – jak jíst bulgur?
Bulgur je velmi univerzální potravina. Použijte jej všude tam, kde byste jinak použili rýži. Můžete jej použít na sladko i na slano. Jako kaši, do krabičky, samotný nebo s masem a zeleninou. Bulgur můžete zapékat, opékat, použít jako zavářku do polévky, použít na salát, do rizota (bulgureta) a různých směsí z jedné pánve, jako náplň a mnoho dalšího.
Určitě vyzkoušejte všechny jeho druhy – pšeničný, tmavý, pohankový, špaldový bulgur, ječmenný, anebo bulgur v připravených směsích. V prodejnách zdravé výživy je pestrý výběr.
bulgur celozrnný
RECEPT bulgur
Mandlová kaše z bulguru
Tahle kaše vás dostane, je lahodná, hladká a krásně zasytí.
2/3 hrnku bulguru
1 hrnek mandlového nápoje nebo jiné rostlinné mléko
lžíce mandlového másla
2 hrsti mandlí
2 lžíce bio tvarohu
3 lžíce javorového sirupu
½ lžičky koření Síla květů
čerstvé ovoce ze zahrádky
Postup
Bulgur uvařte ve vodě podle návodu. Případnou přebytečnou vodu slijte a znovu zalijte, tentokrát mlékem. Vařte, dokud se téměř všechno mléko neodpaří (cca 10-15 minut).
Odstavte a vmíchejte mandlové máslo, tvaroh, javorový sirup a koření Síla květů. Pořádně promíchejte a rozdělte do 2 misek.
Posypte mandlemi a čerstvým ovocem a podávejte.
Bugur nebo bulgur?
Bugur nebo bulgur. Správně je samozřejmě bulgur. Nicméně často se setkáváme s dotazem, zda máme na prodejně či shopu bugur. Tak prosím jedná se o bulgur a ten mám:-).