7 důvodů proč si dát javorový sirup

 Javorový sirup je koncentrovaná míza z javoru. Jedná se o tradiční kanadský produkt, kde má svůj původ až 80 % světové produkce.

javorovysirup1

  1. Javorový sirup je skvělou náhradou obyčejného cukru.
  2. Je to 100% přírodní produkt, podobně jako med nebo agáve.
  3. Má nižší glykemický index, tedy se pomaleji metabolizuje v těle.
  4. Javorový sirup dodává energii.
  5. Je zásobárnou vitamínů především B a minerálních látek. Právě díky obsahu mnoha minerálních látek pomáhá zlepšovat imunitní systém, stav pleti a nehtů, přispívá normálnímu energetickému metabolismu a mnohé další.
  6. Obsahuje antioxidanty.
  7. Oproti rafinovaným cukrům, které zvyšují řadu zdravotních problémů s trávením, je javorový sirup lepší volbou. Je přírodního původu, jeho konzumací nedostáváte do těla nic zbytečného navíc. 

 

Javorový sirup výroba

Do dospělých a pečlivě vybraných javorů jsou navrtány otvory, kterými míza vytéká. Surová míza obsahuje až 97 % vody, která se následně odpařuje, až do požadované konzistence sirupu.

Z výživového hlediska je javorový sirup zásobou vitaminů skupiny B, vápníku, draslíku, železa a dalších minerálních látek.

Před stáčením se sirup filtruje přes jemná síta, klasifikuje a třídí. Sklizeň probíhá na jaře, když míza ve stromech začíná cirkulovat, a trvá pouze asi jeden měsíc v roce. Kanadské javory se mohou dožít až 250 let, mízu pro výrobu sirupu produkují ve stáří 50 až 80 let. Na jeden litr sirupu je potřeba 35–40 litrů mízy. Chuť sirupu je závislá na počasí, které daný rok panovalo, a na oblasti, kde se javory pěstují. 

Javorový sirup je sladší než cukr, ale méně sladký než agáve sirup, má specifickou, celkem výraznou chuť, která připomíná karamel. 

Rozdíl mezi grade A a grade C

Čím je sirup tmavší a vůně po karamelu výraznější, tím má vyšší kvalitu, která se označuje se písmeny A – D. Nejběžněji se setkáte se stupni A a C.

Sirup s označením grade "A"
- je světlejší, má jemnější chuť, je ideální k přímé konzumaci. Použijte na polití palačinek, na kaši, do jogurtu, k přípravě zmrzliny, ochucení nápojů a další.

Sirup s označením grade "C"
- je tmavší má výraznější karamelovou chuť a vůni. Jeho chuť oceníte především při pečení, přidávejte do těst, ale můžete jej samozřejmě použít i k přímé spotřebě. 

Kvalitní javorový sirup

Pravý sirup má konzistenci spíše oleje, je tekutý. Pokud narazíte na sirupy hustší, méně tekuté, konzistencí spíše jako med, může se jednat o falešný sirup. Do pravého javorového sirupu se také nepřidává žádný cukr. Kontrolujte etikety. Kupujte v ověřených prodejnách zdravé výživy.

V ekologické produkci se přísně dbá na to, aby javory, které produkují mízu, byly dospělé a stáčením mízy nebyl narušen jejich vývoj. Dbá se na trvalou udržitelnost pěstování a rovnováhu celého ekosystému. Při pěstování se pochopitelně nepoužívá žádná chemie.

javorovysirup3

Javorový sirup použití

  • Nejvíce jeho chuť a vůni oceníte při přímé konzumaci, bez tepelné úpravy.
  • Použijte jej na palačinky a lívance, přelijte s ním ještě teplý ovocný koláč.
  • Vyzkoušejte jej k oslazení krémů a náplní sladkých dezertů.
  • Výborný je v jakékoliv kombinaci s vlašskými ořechy.
  • Použijte jej na oslazení zmrzliny, míchaného nápoje. Osladit si s ním můžete i čaj nebo kávu.
  • Hodí se ale i na pečení do těst, vynikne především v sušenkách, vhodný je i do perníčků.
  • Můžete jej použít i do marinád na maso, do dipů a dresinků, k dochucení zálivky.

javorovysirup2

Javorový sirup můžete použít jako zdravé sladidlo. Dodává studeným i teplým pokrmům zajímavou chuť.

Nezapomínejte ale, že i když zdravější, stále je to sladidlo a není třeba to s ním přehánět.