10 tipů, jak snížit příjem cukru

Jak (NE)sladit?

cukr_ne (1)

  1. Co je přirozeně sladké, už nepřislazujte.
  2. Neslaďte nápoje jako čaj a kávu.
  3. Nekupujte množství průmyslově zpracovaných sladkostí.
  4. Vybírejte sladkosti s nízkým obsahem cukru.
  5. Vybírejte sladkosti slazené například jablečným koncentrátem, nebo jiným přírodním produktem.
  6. Upečte si doma sami různé sušenky a dobroty, především pro děti.
  7. Při pečení a vaření snižte obsah cukru oproti receptu. Většina receptů je až příliš sladká. Začněte s množstvím o třetinu menším, než uvádí recept a případně dále snižujte.
  8. Vyhýbejte se umělým sladidlům.
  9. Jezte pravidelně a kvalitně. Konzumujte vyvážené porce s dostatkem bílkovin a zdravých tuků. Vyhnete se tak náhlým návalům hladu a chuti na sladké.
  10. Zaměřte se na polysacharidy – zasytí na delší dobu a utlumí chutě na sladké (celozrnné produkty, rýže, ovesné vločky, luštěniny, ořechy a další.)

  

Pozor na označení "bez přidaného cukru"

Výrobek nemá žádné přidané cukry, ovšem pokud si hlídáte váhu, pozor na přirozeně vyskytující se cukry. Ovocná tyčinka s obsahem datlí, rozinek a jiného sušeného ovoce, může být sladkou kalorickou bombou.

Nezapomeňte nakupovat v prodejnách zdravé výživy, kvalitní produkty, biokvalitu, co nejméně upravované produkty.