10 tipů, jak snížit příjem cukru
Jak (NE)sladit?
- Co je přirozeně sladké, už nepřislazujte.
- Neslaďte nápoje jako čaj a kávu.
- Nekupujte množství průmyslově zpracovaných sladkostí.
- Vybírejte sladkosti s nízkým obsahem cukru.
- Vybírejte sladkosti slazené například jablečným koncentrátem, nebo jiným přírodním produktem.
- Upečte si doma sami různé sušenky a dobroty, především pro děti.
- Při pečení a vaření snižte obsah cukru oproti receptu. Většina receptů je až příliš sladká. Začněte s množstvím o třetinu menším, než uvádí recept a případně dále snižujte.
- Vyhýbejte se umělým sladidlům.
- Jezte pravidelně a kvalitně. Konzumujte vyvážené porce s dostatkem bílkovin a zdravých tuků. Vyhnete se tak náhlým návalům hladu a chuti na sladké.
- Zaměřte se na polysacharidy – zasytí na delší dobu a utlumí chutě na sladké (celozrnné produkty, rýže, ovesné vločky, luštěniny, ořechy a další.)
Pozor na označení "bez přidaného cukru"
Výrobek nemá žádné přidané cukry, ovšem pokud si hlídáte váhu, pozor na přirozeně vyskytující se cukry. Ovocná tyčinka s obsahem datlí, rozinek a jiného sušeného ovoce, může být sladkou kalorickou bombou.
Nezapomeňte nakupovat v prodejnách zdravé výživy, kvalitní produkty, biokvalitu, co nejméně upravované produkty.