Amarant, čirok
Amarant obsahuje velké množství kvalitních bílkovin, více než ostatní obiloviny, dokonce více než luštěniny, téměř se přibližuje masu. Obsahuje také hodně vlákniny, minerálních látek, vápníku, železa, vitamínů, kvalitních rostlinných tuků, působí jako antioxodant. Amarant se vařením nerozpadá, uchovává si i svou tvrdost. Ideální je amarantová zrna přidávat při vaření k ostatním obilovinám, anebo použít amarantovou mouku.
Pohanka patří k naší tradiční surovině. Obsahuje velké množství aminokyselin, minerálních látek a vitamínů, významný je obsah rutinu,
#ShowMore#
který podporuje působení vitamínu C. Celkově působí velmi příznivě na organismus, posiluje imunitu a střeva. Používá se především v zimě, přináší teplo do těla. Pohanka je přirozeně bezlepková. Pohanku můžete jíst jako přílohu, nasypat do polévky, použít pohankovou mouku – hodí se výborně na různé druhy palačinek a slaných placek. Víte, jak pohanku připravit?
Čirok je obilovina, nicméně se z něj připravují i kuskus, mouka, sirup, nebo kaše. Čirok je zdrojem bílkovin, vlákniny a vitamínů, především skupiny B.
Připravte si čirokovou kaši, použijte do těsta na pečivo – zvýšíte tím obsah vlákniny. Čiroková mouka nemá příliš výraznou chuť, můžete ji použít i na sladké pečení.
Všechny tyto suroviny patří k pestré stravě. V prodejnách zdravé výživy seženete různé druhy produktů obsahující amarant, čirok i pohanku.