Rostlinné smetany
Rostlinné smetany mají stejné využití jako běžná smetana. Všechny jsou vhodné k dochucení a polévek, zjemnění omáček, i do kávy a na pečení, nebo na těstoviny. Pozor, většina není vhodná ke šlehání, na to jsou příliš málo tučné.
Sójová smetana – bílá, neutrální, hustá. Je vhodná téměř do všech pokrmů, polévek, omáček.
#ShowMore#
Ovesná – bílo-šedá barva, řidší. Hodí se do omáček, polévek i zapékaných jídel.
Mandlová – bílá, jemná, hustá. Hodí se především do sladkých jídel a dezertů, lahodná je i do exotických, asijských jídel a pikantních jídel, ale i do kávy.
Rýžová – bílá, sladší, středně řídká. Nejvíce se hodí na sladké pečení a dezerty, ale i asijské pokrmy a slané pečení. Je nejméně alergizující.
Kokosová – bílá, sladká, kokosová. Středně hustá, vařením se nesráží, můžete ji míchat i s kyselými surovinami (citrón, ocet). Do dezertů i slaných pokrmů.