Klíčky, pukance, otruby
Klíčky jsou levným a dostupným zdrojem vitamínů, nejlepší jsou samozřejmě klíčky čerstvé zelené. Klíčky, nebo naklíčené plodiny ale sežene i sušené, například ovesné vločky s klíčky. Jsou šetrně sušené, aby si zachovaly co nejvíce zdraví prospěšných látek. Seženete i klíčky sušené mrazem, tzv. lyofilizované.
Co jsou pukance?
Pukance jsou pražená zrna, která se vysokou teplotou nafouknou nebo prasknou. Mezi nejznámější pukance patří kukuřičné pukance, které ovšem známe pod názvem popcorn. Zrnka kukuřice díky vysoké teplotě prasknou a doslova se obrátí naruby, vytvoří charakteristický tvar.
#ShowMore#
Nejčastěji se pukance připravují z obilovin, mohou být například pohankové, špaldové, rýžové, které jsou známé též pod názvem burizony. Pukance neboli pufovaná zrna jsou vhodná k přímé spotřebě, použijte je naslano místo popcornu. Dejte si je k snídani s jogurtem nebo mlékem. Použijte je do sladkého pečení, přimíchejte je do těsta. Použít je můžete i do nepečených dezertu.
Otruby jsou v podstatě odpadní produkt, vznikají loupáním a kartáčováním obilí. Mohou být hrubé a jemné, obsahují částice slupek a klíčků. Jsou velkým zdrojem vlákniny, stravitelné i nestravitelné, jsou ideální především pro trávení. Pomáhají pohybu stravy ve střevech, zadržují škodlivé látky a zvyšují jejich vylučování. Nejčastěji seženete otruby ovesné, ale běžné jsou i pšeničné, ječné nebo žitné.